Menu
Καλάθι

Αποφθέγματα Αββά Ισαάκ του Σύρου

Αποφθέγματα Αββά Ισαάκ του Σύρου
Αποφθέγματα Αββά Ισαάκ του Σύρου
Δωρεάν μεταφορικά
Για αγορές άνω των 40€ (Εντός Ελλάδος)
5,00€
  • Στοκ: Διαθέσιμο
  • Κωδικός: 3047
  • Βάρος: 0.15kg

Ο Αββάς Ισαάκ ο Σύρος υπήρξε μέγας ασκητικός συγγραφέας. Επίσκοπος Νινευϊ και Άγιος της Εκκλησίας μας. (Η μνήμη του εορτάζεται στις 28 Σεπτεμβρίου). Αφ' ότου τα Ασκητικά του έργα μεταφράστηκαν τον Θ΄αιώνα στην Ελληνική από τους Σαββαϊτες Αββάδες Πατρίκιο και Αβράμιο κατέλαβαν την κορυφή της ασκητικής και νηπτικής γραμματολογίας και αναγινώσκονται απλήστως από λαϊκούς, μοναχούς και Αγίους.

 

Οι μεγάλοι νηπτικοί, άγιος Συμεών ο νεός Θεολόγος, όσιος Γρηγόριος ο Σιναϊτης και άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, αναφέρονται στον όσιο ή άγιο Ισαάκ, όπως τον ονομάζουν, ως πνευματική αυθεντία. Ο όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης τον θεωρεί διδάσκαλό του και τον αποκαλεί "Ο εμός φιλόσοφος". Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ περισσότερο από κάθε άλλον Άγιο μνημονεύει τον άγιο Ισαάκ και αναφέρει πολλά αποσπάσματα από τα Ασκητικά του. Πολλοί άλλοι Άγιοι μελετούσαν τον Αββά Ισαάκ και πλείστοι νεώτεροι Γέροντες και Ασκητές είχαν την βίβλο του μετά το Ευαγγέλιο.

 

Ο άγιος Ισαάκ στους λόγους του περιγράφει ανώτερες πνευματικές καταστάσεις, όπως τα στάδια της προσευχής, τις ενέργειες της θείας χάριτος, τον θείο έρωτα και τα είδη των δακρύων. Συμβουλεύει με πολύ λεπτότητα και ακρίβεια για την διάκριση και αντιμετώπιση των λογισμών, την Ευαγγελική σχέση και συμπεριφορά μας προς τους αδερφούς, τον μοναχικό τρόπο ζωής και γενικά ότι μπορεί να βοηθήσει όποιον επιθυμεί να ζήσει όχι απλώς μια πρακτική ασκητική ζωή αλλά την πολιτεία της διανοίας, την νοερά και αδιάλειπτη προσευχή και την θεωρία.

 

Οι λόγοι του έχουν πράγματι ιδιαίτερη χάρη και βάθος πνευματικό. Όπως έλεγε ο γέροντας Παϊσιος είναι σαν πολυβιταμινούχες τροφές. Ένας λόγος του σε τρέφει για μέρες. Οι Λόγοι του Αββά Ισαάκ θεωρούνται ότι είναι για προχωρημένους πνευματικά αλλά μπορούν όλοι να ωφεληθούν. Είναι πολύ συγκαταβατικός ο Άγιος και δίνει προθυμία σε όλους. Ιδιαιτέρως παρηγορεί και καθοδηγεί τους μοναχούς και μάλιστα τους Ησυχαστές.

 

Σήμερα οι άνθρωποι έγιναν πολυάσχολοι και δεν έχουν χρόνο για πολλές αναγνώσεις, αλλά επιζητούν και την πνευματική ζωή, η παρούσα Ανθολογία και επιλογή των Αποφθεγμάτων από τους Ασκητικούς Λόγους του αγίου Ισαάκ είναι εύκαιρο και πρακτικό βοήθημα. Περιέχει 584 Αποφθέγματα σε μετάφραση από την έκδοση του διδασκάλου του Γένους Νικηφόρου Θεοτόκη του έτους 1770. Επανεκδόθηκε το 1895 από τον Αρχιμ. Ιωακείμ Σπετσιέρη και πανομοιότυπα ανατυπώθηκε το 1976 από τις εκδόσεις ΣΠΑΝΟΣ.

 

Ευχώμαστε με τις πρεσβείες του αγίου Ισαάκ οι αναγνώστες να αισθανθούν την γλυκύτητα των χαριτωμένων Λόγων του και να εξαφθεί ο ζήλος τους για να προσπαθήσουν να εισέλθουν αγωνιζόμενοι στο νοερό-καρδιακό στάδιο για να λάβουν αίσθηση της Χάριτος και της αιωνίου ζωής. Αμήν.

 

Σελίδες βιβλίου: 141

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, εάν συμφωνείτε με τη χρήση των cookies πατήστε το (Χ) κουμπί δεξιά.
Για να μάθετε περισσότερα κάντε κλικ εδώ.